Jordanie - zet dit land direct bovenaan je 'to visit' lijst.
Jordanië heeft de reis-schijf-van-5: bergen, zee, woestijn, culturele hoogstandjes en ontzettend aardige mensen.
Zo’n 20 jaar geleden bezocht ik Egypte en sindsdien staat Jordanië - of beter gezegd Petra - op mijn bucketlist. Dit jaar kwam het er eindelijk van en nu staat het land in mijn top 3 favoriete landen all-time. Van het magische Petra tot snorkelen in de Rode zee, en van crossen door de woestijn tot de prachtige uitzichten in het Dana National Park. Dit land heeft echt alles. Jordanie is leuk om te ontspannen, lekker eten, winkelen en vooral om te ontdekken.
In dit artikel vertel ik meer over het land en geef ik praktische tips voor jouw reis erheen. Wil je alvast in de stemming komen? Check dan ook mijn foto-verslag van Jordanië en/of alle tips voor een een bezoek aan Petra.
JORDANIE PASPOORTJE
Een land vol contrasten, karakter en eindeloze gastvrijheid.
Jordanië is qua oppervlakte 2x zo groot als Nederland, maar heeft slechts 11 miljoen inwoners - waarvan er ruim 4 miljoen in de hoofdstad Ammam wonen.
Jordanië ligt in het Midden-Oosten tussen Syrië, Irak, Saoedi-Arabië, Israël en de Palestijnse gebieden (Westelijke Jordaanoever). Gebieden waar het nog wel eens onrustig kan zijn (zacht uitgedrukt) maar hier merk je in Jordanië weinig van.
LET OP. Ze houden niet van gluren naar de buren, fancy verrekijkers worden op het vliegveld ingenomen. Als je bagage dus niet van de band komt, check dan even bij de balie.
In Jordanië spreken ze Arabisch – om precies te zijn: Levantijns Arabisch, een dialect dat ook in landen als Libanon en Syrië wordt gesproken. Maar geen zorgen als je geen Arabisch spreekt: in de steden en toeristische plekken kom je met Engels vaak prima uit de voeten. Vooral jongeren en mensen in de horeca spreken het verrassend goed!
De belangrijkste religie in Jordanië is de islam, en dan vooral de soennitische stroming. Ongeveer 95% van de bevolking is moslim. Religie speelt een grote rol in het dagelijks leven, maar Jordaniërs staan bekend als tolerant en gastvrij naar andere geloven – ook naar toeristen met een andere achtergrond. Als vrouw is het wel goed om in moskeeën en de heilige dagen je schouders en knieen te bedekken. (Hou er rekening mee dat tijdens de Ramadan veel dicht is.)
Van A naar B in Jordanië.
Reis door tijd, zand en smaken in betoverend Jordanië.
Huurauto = vrijheid – Het openbaar vervoer is beperkt, dus een auto huren is ideaal. Wegen zijn prima, en rijden is goed te doen buiten Amman. Aangezien het land ook niet zo groot is, kan je in één a twee weken ontzettend veel zien.
Taxi’s zijn betaalbaar, maar spreek altijd een prijs af of vraag of ze de meter gebruiken.
GPS werkt top, maar download Google Maps offline (niet overal is bereik).
Neem een eSIM. Via Holafly of Airlo koop je voor een paar tientjes en eSIM en kan je o.a. je navigatie gebruiken. Ook is het handig als je met Google Lens een menukaart wilt vertalen of valuta wil omrekenen.
Waar moet je heen?
Van Petra tot Wadi Rum: elke stap is een verhaal.
Hieronder een lijstje van de must-sees in Jordanië, maar stop vooral ook eens in een dorpje of neem opzettelijk een verkeerde afslag. De mensen in Jordanië zijn enorm gastvrij en je zult geheid een bijzondere ervaring hebben.