Jordanie - zet dit land direct bovenaan je 'to visit' lijst.

Jordanië heeft de reis-schijf-van-5: bergen, zee, woestijn, culturele hoogstandjes en ontzettend aardige mensen.

Zo’n 20 jaar geleden bezocht ik Egypte en sindsdien staat Jordanië - of beter gezegd Petra - op mijn bucketlist. Dit jaar kwam het er eindelijk van en nu staat het land in mijn top 3 favoriete landen all-time. Van het magische Petra tot snorkelen in de Rode zee, en van crossen door de woestijn tot de prachtige uitzichten in het Dana National Park. Dit land heeft echt alles. Jordanie is leuk om te ontspannen, lekker eten, winkelen en vooral om te ontdekken.

In dit artikel vertel ik meer over het land en geef ik praktische tips voor jouw reis erheen. Wil je alvast in de stemming komen? Check dan ook mijn foto-verslag van Jordanië en/of alle tips voor een een bezoek aan Petra.


JORDANIE PASPOORTJE

Een land vol contrasten, karakter en eindeloze gastvrijheid.

  • Jordanië is qua oppervlakte 2x zo groot als Nederland, maar heeft slechts 11 miljoen inwoners - waarvan er ruim 4 miljoen in de hoofdstad Ammam wonen.

  • Jordanië ligt in het Midden-Oosten tussen Syrië, Irak, Saoedi-Arabië, Israël en de Palestijnse gebieden (Westelijke Jordaanoever). Gebieden waar het nog wel eens onrustig kan zijn (zacht uitgedrukt) maar hier merk je in Jordanië weinig van.

    • LET OP. Ze houden niet van gluren naar de buren, fancy verrekijkers worden op het vliegveld ingenomen. Als je bagage dus niet van de band komt, check dan even bij de balie.

  • In Jordanië spreken ze Arabisch – om precies te zijn: Levantijns Arabisch, een dialect dat ook in landen als Libanon en Syrië wordt gesproken. Maar geen zorgen als je geen Arabisch spreekt: in de steden en toeristische plekken kom je met Engels vaak prima uit de voeten. Vooral jongeren en mensen in de horeca spreken het verrassend goed!

  • De belangrijkste religie in Jordanië is de islam, en dan vooral de soennitische stroming. Ongeveer 95% van de bevolking is moslim. Religie speelt een grote rol in het dagelijks leven, maar Jordaniërs staan bekend als tolerant en gastvrij naar andere geloven – ook naar toeristen met een andere achtergrond. Als vrouw is het wel goed om in moskeeën en de heilige dagen je schouders en knieen te bedekken. (Hou er rekening mee dat tijdens de Ramadan veel dicht is.)

 

Van A naar B in Jordanië.

Reis door tijd, zand en smaken in betoverend Jordanië.

  • Huurauto = vrijheid – Het openbaar vervoer is beperkt, dus een auto huren is ideaal. Wegen zijn prima, en rijden is goed te doen buiten Amman. Aangezien het land ook niet zo groot is, kan je in één a twee weken ontzettend veel zien.

  • Taxi’s zijn betaalbaar, maar spreek altijd een prijs af of vraag of ze de meter gebruiken.

  • GPS werkt top, maar download Google Maps offline (niet overal is bereik).

  • Neem een eSIM. Via Holafly of Airlo koop je voor een paar tientjes en eSIM en kan je o.a. je navigatie gebruiken. Ook is het handig als je met Google Lens een menukaart wilt vertalen of valuta wil omrekenen.



 

Waar moet je heen?

Van Petra tot Wadi Rum: elke stap is een verhaal.

Hieronder een lijstje van de must-sees in Jordanië, maar stop vooral ook eens in een dorpje of neem opzettelijk een verkeerde afslag. De mensen in Jordanië zijn enorm gastvrij en je zult geheid een bijzondere ervaring hebben.

1. Begin je reis in de hoofdstad Ammam.

Ammam is een mix van oud en nieuw. Verken de Citadel, het Romeins theater en proef streetfood in Rainbow Street. Het is een bruisende stad met karakter.

TIP. Ammam heeft een actieve graffiti scene, een streetart tour is echt de moeite waard.

2. Reis door tijd in Jerash.

Op een halfuurtje rijden van Ammam ligt hét Rome in het Midden-Oosten. Hier vind je een stad met supergoed bewaarde Romeinse ruïnes.

Deze plek is minder bekend dan Petra, en dus ook minder toeristisch, maar zeker zo indrukwekkend.

3. Madaba, de stad van mozaïeken.

Op ook 30 minuten rijden vanaf Ammam (maar dan de andere kant op) vind je in Madaba de oudste landkaart van het Heilige Land (uit de 6e eeuw!) met o.a. Jeruzalem en de Dode Zee zien.

Dit (Christelijke) stadje staat bekend om zijn rijke mozaïeken. Overal waar je kijkt: kleurrijke steentjes die samen eeuwenoude verhalen vertellen.

4. Snack-tip: koop nootjes en groenten op de markt.

In Jordanië barsten de markten van de verse groenten, kruiden en nootjes – lekker, goedkoop en vaak véél smaakvoller dan thuis (of bij de supermarkt). Vooral de geroosterde amandelen en pistachenoten zijn verslavend lekker.

👉 Tip: ga naar een lokale souk (markt), laat je alles proeven en vergeet niet af te dingen met een glimlach. Je snackvoorraad voor onderweg is meteen geregeld!

5. De King’s Highway – roadtrippen met uitzicht

Rij deze oude handelsroute vol haarspeldbochten, diepe canyons en stops als Kerak Castle.

De views zijn next level.

6. Dode Zee alien Zoutkristallenstranden.

Langs de randen van de Dode Zee vind je geen gewone stranden, maar surrealistische landschappen van witte zoutkristallen. Op sommige plekken vormen ze dikke lagen op de rotsen en takken – alsof alles bedekt is met een glinsterend laagje sneeuw.

Perfect voor unieke foto's, maar: niet op blote voeten lopen! De kristallen zijn vlijmscherp. Dus neem waterschoenen mee en geniet van dit magische natuurverschijnsel dat je nergens anders ter wereld zo ziet.

7. Dobberen & modderen in de Dode Zee

Een van de gekste én lekkerste ervaringen in Jordanië: drijven in de Dode Zee. Door het extreme zoutgehalte (10x zouter dan normaal zeewater!) blijf je moeiteloos dobberen – alsof je op een opblaasmatje ligt.

Smeer je daarna in met de zwarte Dode Zee-modder, boordevol mineralen. Laat het opdrogen, spoel het af, en voilà: babyzachte huid gegarandeerd.

TIP. Neem waterschoenen mee, want de zoutkristallen op de grond zijn erg scherp. En vergeet niet om oude badkleding aan te trekken, want het zoute water is niet bepaald lief.

8. Dana Nature Reserve – hiken in stilte

Een van de mooiste wandelgebieden van het land. Ruwe natuur, diepe kloven en rust. Perfect voor hikers en natuurliefhebbers.

Als je reis het toelaat, slaap dan een nachtje in een B&B in zo’n heerlijk slaperig stadje. Een wandeling van een uurtje doet de omgeving namelijk geen recht.

9. Petra – de verborgen stad

Wereldwonder en een absoluut hoogtepunt van Jordanie. Trek een hele dag uit (of twee) want Petra is een gigantisch complex. Een complete stad, met amfi-theater, tombes en andere indrukwekkende overblijfselen.

Haal het maximale uit je bezoek met deze 5 Tips voor Petra.

10. Petra by Night – magie tussen kaarslicht

Als je dacht dat Petra overdag al indrukwekkend was… wacht dan tot je het bij nacht ziet. Petra by Night is een betoverende ervaring waarbij de Siq én de beroemde Treasury worden verlicht door meer dan 1.500 kaarsen.

Geen felle lampen, geen drukte – alleen het zachte schijnsel van kaarslicht, stilte en het geluid van traditionele Jordaanse muziek.

Meer info in mijn artikel over Petra.

11. Wadi Rum – slapen tussen de sterren

Wadi Rum is een adembenemende woestijn vol rode zandduinen, grillige rotsformaties en eindeloze stilte. Het lijkt alsof je op Mars bent beland – niet voor niets zijn hier films als The Martian en Dune opgenomen.

Maak een jeep- of kameeltocht, klim op een rots voor zonsondergang en overnacht in een bedoeïenenkamp. ’s Nachts zie je de Melkweg zó helder dat je bijna vergeet te ademen. Pure magie, en een van de mooiste plekken in Jordanië.

12, Waan je op mars in een Eco-resort.

Voor wie op zoek is naar een bijzondere overnachting, zijn de eco resorts in Wadi Rum een droom. Denk aan sfeervolle tenten met comfortabele bedden, zonne-energie, lokale maaltijden en stilte tot aan de horizon.

Deze duurzame kampen respecteren de natuur én de bedoeïenencultuur, zonder in te leveren op sfeer of comfort. Sommige hebben zelfs glazen koepels of ‘bubbel-tenten’ zodat je vanuit je bed naar de sterren kunt kijken.

👉 Tip: boek op tijd, want de populairste eco camps zijn snel vol. En neem een warme trui mee – ook in de woestijn kan het 's nachts flink afkoelen!

13. Aqaba – zon, zee en snorkels

Aqaba is Jordanië’s enige kuststad, aan de Rode Zee, en dé plek om even te relaxen na al dat hiken en woestijnstof. Denk: helderblauw water, kleurrijk koraal en volop visjes – perfect om te snorkelen of duiken. (maar NO TOUCHIE, het koraal is beschermd gebied)

👉 Tip: Aqaba is een belastingvrije zone. Dus shoppen voor souvenirs of zonnebrillen is hier net wat goedkoper 😉

👉 Tip: ga mee op een glass-bottom boat of boek een snorkeltour naar South Beach, waar het rif vanaf de kust al begint.

Next
Next

Jordanie foto-album.