Verliefd op Petra: waarom deze stad in Jordanië je raakt tot in je tenen

Wat zou er bekender zijn? Petra of Jordanië? In ieder geval als je Jordanië zegt dan zegt je Petra. De rozerode stad is welverdiend een wereldwonder en een absoluut hoogtepunt van Jordanië. In dit artikel vertel ik je meer over Petra en vind je praktische tips om het maximale uit je bezoek te halen.

Petra: Een eeuwenoude stad.

Petra is zonder twijfel hét icoon van Jordanië. Een eeuwenoude stad, uitgehakt in roze zandsteen, verscholen tussen bergen. Gebouwd door de Nabateeërs rond 300 v.Chr. en pas in de 19e eeuw herontdekt. Klinkt als een sprookje? Zo voelt het ook.

Petra werd rond de 6e eeuw voor Christus gesticht door de Nabateeërs – een Arabisch handelsvolk dat goud verdiende aan karavanen vol wierook, kruiden en zijde. Petra lag precies op een knooppunt van die handelsroutes, dus: locatie, locatie, locatie.

Wat Petra zó bijzonder maakt? De Nabateeërs hakten hun stad recht uit de rotsen, met tempels, tombes en zelfs een theater. En dat alles in prachtig roze-rode zandsteen. Ze waren niet alleen kunstenaars, maar ook ingenieurs. Petra lag in de woestijn, maar door een slim watersysteem met aquaducten en dammen hielden ze de stad in leven.

Petra groeide uit tot een bloeiende metropool met tienduizenden inwoners. Maar toen de handelsroutes verschoven én er een aardbeving kwam (rond 700 n.Chr.), raakte de stad langzaam verlaten. Pas in 1812 werd Petra herontdekt door een Zwitserse reiziger, Johann Burckhardt, die zich voordeed als moslimpelgrim om toegang te krijgen. Wat hij toen zag? Pure magie – en dat is het nog steeds.

Binnen Petra voelt het soms alsof de tijd heeft stilgestaan.

TIP 1. Ga 2 dagen want Petra is gigantisch.

Petra is veel groter dan de meeste mensen verwachten. Het hele archeologische gebied beslaat zo’n 264 vierkante kilometer. Ter vergelijking: dat is ongeveer net zo groot als het eiland Texel! 🏝️

De meeste bezoekers lopen “alleen” van de ingang via de Siq naar de Treasury en dan misschien nog naar het klooster (The Monastery), maar dat is slechts een klein deel van wat Petra te bieden heeft. Er zijn nog tientallen tombes, tempels, offerplaatsen en verborgen paadjes te ontdekken met fabuleuze uitzichten.

👉 Voor een volledige ervaring adviseer ik je 2 dagen uit te trekken. Eén dag is mooi, maar voelt als een snelkookpan. Met twee dagen kun je ook de rustigere en minder toeristische plekken ontdekken – en geloof me, die zijn minstens zo indrukwekkend.

  • Dag 1: Start met de main trail van 3.9km. Je loopt van het visitors center via de Siq naar de Treasury (de meest bekende façade) en dan volg je verder het pad naar de Qasr al Bint. Onderweg kom je langs tombes, een theater, een oude straat met pilaren en bedoeïenen-winkeltjes. Het pad is valsplat en aan het einde zijn twee restaurants wat je wat kan drinken, eten én plassen. Nog energy over, loop dan nog 1.9km door naar The Monastery (Ad-Deir) deze is groter dan de Treasury, maar je moet er wel 800 ‘traptreden’ voor trotseren. Worth it! (Neem vooral blarenpleisters mee, want is natuurlijk ook weer 6km terug naar de uitgang)

  • Dag 2. Kan je wederom Petra in gaan en de zijpaadjes nemen, zo kom je in een prachtig natuurgebied met vergezichten, kleinere tombes en vooral een stuk minder toeristen. Je kan ook ‘Klein Petra’ bezoeken, maar dit valt wel echt in het niets als je ‘groot’ Petra al gezien hebt. Op de officiële website van Petra staan 20+ verschillende wandelingen.

Je eerste wow-moment.

The Treasury

Route naar The Monastery (Ad-Deir)

TIP 2. Ga vroeg, laat of beiden.

Het terrein gaat al om 6-uur ‘s ochtends open, en op dat moment ligt de gemiddelde toerist (en local) op op één oor. Da dus vroeg (of juist laat) voor minder drukte. Neem wel een goede zaklamp mee! Je loopt eerst een halfuur door een de pikkedonkere kloof (de Siq) voordat je bij The Treasury aankomt, de meest bekende façade van Petra. Je kan via je weer-app zien hoe laat de zon opkomt, ongeveer een uur later schijnt die dan op The Treasury. Je ziet dan hoe het roze zandsteen van kleur veranderd. Hieronder een foto van The Monastery om 8uur ‘s ochtends en rond 3uur s’ middags.

Een goed plan kan zijn: 6-uur ‘s ochtends naar binnen (door het donker door de Siq is een avontuur op zich), zonsopgang bij The Treasury meepakken, dan rustig de main trail en lunchen bij Qasr al-Bint (The Basin). Loop daarna naar The Monastery, geniet hier van een theetje of de verfrissende limoen-munt-sap.

8am.

3pm

TIP 3. Bezoek Petra by Night.

Als je dacht dat Petra overdag al indrukwekkend was… wacht dan tot je het in het donker ziet. Petra by Night is een betoverende ervaring waarbij de Siq én de beroemde Treasury worden verlicht door meer dan 1.500 kaarsen.

Je loopt in stilte door de smalle kloof (de Siq), terwijl het lantaarns je de weg wijzen. Aan het eind wacht een adembenemend gezicht: de Treasury, sprookjesachtig verlicht. Lokale muzikanten spelen op de rebab of ney, en er wordt een korte vertelling gedeeld over de geschiedenis van Petra.

Klinkt toeristisch? Misschien een beetje – maar het is zó mooi dat je het niet wilt missen.

  • Plan je dagen je dagen slim want Petra by Night is alleen op de maandag-, woensdag- en vrijdagavond.

  • Start rond 20.30 uur, eindigt rond 22.00 uur

  • Tickets kosten ± 17 JD en mogen ALLEEN gekocht worden als je een dagticket hebt. (het is dus niet inbegrepen bij je dagticket of Jordan Pass).

  • Je kan ‘s avonds trouwens ook je dag-entree voor de dag erna kopen. Zo kan je ‘s avonds eerst bij Petra by Night en de dag erna het in het daglicht aanschouwen.

  • Tip: ga niet pal vooraan zitten bij de show – middenachter zie je én hoor je het beste

Tip 4. Ontdek de echte verhalen.

Petra is niet alleen een stad van steen, maar ook van verhalen. Eeuwenlang leefden er bedoeïenen in en rond de verborgen stad – nomadische stammen die hun leven leidden in de grotten en kloven van Petra. Tot in de jaren '80 woonden veel van hen letterlijk ín de oude ruïnes, tussen de tombes en tempels. In 1985 werd Petra uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed, en sindsdien werden de bedoeïenen verplaatst naar het nabijgelegen dorpje Umm Sayhoun. Hoewel… niet iedereen is verhuisd. Nog steeds zijn een aantal grotten bewoond of ze slapen in hun winkeltje.

De Bedoeïenen zijn onlosmakelijk verbonden met de plek. Veel bedoeïenen werken nu als gids, kamelen- of ezeldrijver, of verkopen handgemaakte sieraden en souvenirs. Hun kennis van de omgeving is ongeëvenaard – ze kennen elk verborgen pad, elke rots en legende. Ze zullen je geheid een theetje aanbieden, ga zitten neem een slok en stel vragen.


Nog even praktisch.

  • Trek goede schoenen aan, je loopt véél.

  • Neem water en snacks mee.

  • Zet een hoedje op (de zon is fel) en smeer je om de paar uur opnieuw in.

  • Neem cash mee en vooral ‘klein geld’ mee, soeveniers binnen Petra zijn een stuk voordeliger dan in de grotere steden én je support hiermee de locals.

  • Koop een Jordan Pass, dat scheelt flink op de entreeprijs.


Lees ook:







Previous
Previous

10 x must-sees & do’s tijdens een bezoek aan Jordanie!

Next
Next

I don't like people.