Klein maar betoverend: dit is de Mycena.
Ze zijn klein. Soms amper groter dan een luciferkop. Maar wie goed kijkt, ontdekt een van de meest fascinerende geslachten in de paddenstoelenwereld: de Mycena. Elegant, fragiel, en vaak half verstopt tussen het mos, op dode takken of verrot hout. Alsof ze er vooral zijn voor wie écht oplet.
Wat is de Mycena?
Met ruim 500 soorten wereldwijd en tientallen in Nederland, is Mycena een geslacht dat zowel natuurliefhebbers als mycologen bezighoudt. Van de roze adonismycena tot de grote bloedsteelmycena – elke soort heeft z’n eigen karakter.
Sommige mycena’s zijn zelfs lichtgevend (Mycena chlorophos, al komt die niet in Nederland voor)! En dan zijn er nog de soorten die ten prooi vallen aan parasieten zoals Spinellus fusiger – die hun hoedjes omtovert tot draadachtige kunstwerkjes.
De Prachtmycena.
Prachtig hé? En deze exemplaren stonden gewoon naast het pad in het Amsterdamse Bos.
Zeedenmycena.
De naam zegt het al. De zeedenmycena groeit uitsluitend op afgevallen naalden van de zeeden (Pinus pinaster). Geen ander substraat voldoet.
Waar kom je de Mycena tegen?
Mycena’s zijn echte bosbewoners, maar dan van het bescheiden soort. Je vindt ze vooral in de herfst, bij vochtig weer. Ze groeien op dood hout, takken, boomstronken, bladeren, dennennaalden en zelfs op dennenkegels.
Je komt ze tegen in loof- én naaldbossen, maar ook in stadsparken en lanen waar genoeg organisch materiaal op de grond ligt. De Veluwe, de Utrechtse Heuvelrug, de Achterhoek, het Rijk van Nijmegen en bossen rond Drenthe en Limburg zijn bekende plekken waar je met een beetje geduld tientallen soorten kunt spotten.
5 Feitjes over de Mycena
De naam “Mycena” komt van het Oudgriekse woord “mykes”, wat “paddestoel” betekent – lekker klassiek.
Er komen in Nederland meer dan 60 verschillende mycena-soorten voor. En wereldwijd zelfs ruim 500.
De tropische soort Mycena chlorophos geeft daadwerkelijk licht in het donker? (bioluminescentie!) Helaas groeit die alleen in Azië, maar hij is wereldberoemd onder mycofans.
Mycena’s is een favoriet slachtoffer van parasieten, zoals de knopschimmel Spinellus fusiger, die ragfijne draadjes met zwarte sporenbolletjes over het hoedje legt. Lees hier meer.
De Mycena is een saprofytiet – oftewel: ze leven van dood materiaal en spelen een belangrijke rol in het opruimen van het bos.