Welke marketeer heeft momenteel geen keuzestress? Moet je iets met AI, the internet of things, met bots of met voice control? En moet je je team laten growth hacken of design thinken?
The Next Web Conference zorgde ook voor keuzestress, want waar begin je met meer dan 150 seminars en workshops van de meest inspirerende en innovatieve denkers en doeners van dit moment? Na tientallen sessies eindigden mijn collega Justin Coster en ik met compleet ontplofte notitieboekjes. Uit die wirwar hebben we vijf interessante inzichten gedestilleerd.
#1 Gebruik je hersenen waarvoor ze bedoeld zijn
Getting Things Done goeroe David Allen kickstartte TNW Conference met een seminar over ‘stress-free productivity’. Hoe creatief en vindingrijk kun je zijn als je hoofd vol zit met afspraken, boodschappenlijstjes en andere to-do’s? Niet dus, zegt Allen. Volgens de Amerikaan kunnen je hersenen maar vier dingen tegelijk onthouden, en alle extra informatie veroorzaakt ruis. Zijn oplossing? Schrijf alles wat je moet onthouden op. Traditioneel met pen en papier of in een van de vele beschikbare apps. Hiermee geef je je hersenen de ruimte om te doen waarvoor je ze hebt gekregen: denken in plaats van onthouden. Of zoals hij zelf zegt: ‘Your mind is for having ideas, not for holding them’.
Oke, nu je stress-vrij bent en je weet hoe je je hersenen maximaal benut, kunnen we het hebben over je collega’s en je team. Hoe zorg je voor de juiste mix mensen en hoe recruit je uniek talent?
#2 Employee generated content
Heeft jouw bedrijf openstaande vacatures? Hoe recruit je nou de mensen die op persoonlijk vlak iets gaan toevoegen, maar je bedrijf ook naar een hoger plan tillen? Storyteller en antropoloog Susan Lindner heeft het antwoord: employee generated content. Wie kunnen het verhaal van jouw bedrijf nu beter vertellen dan de mensen die er met plezier en groeiperspectief werken? Verander je personeel in je ambassadeurs. Geef ze de tools verhalen over het werk te vertellen. Want, zegt Linder: verhalen blijven tot wel 22 keer langer hangen dan platte feitjes. Leg alles wat op kantoor gebeurt vast en deel deze content op plekken waar het talent zich bevindt. De kans dat je nieuwe collega’s vindt die voor honderd procent bij het bedrijf passen, zal aanzienlijk toenemen.
Nu je weet hoe je het team op orde kunt krijgen, kunnen we het over je gebruikers gaan hebben.
#3 Design met en voor je gebruikers
Dit klinkt misschien als een open deur, maar ontwikkel en design je product voor én met je gebruiker. Chris Slowe, CTO bij Reddit, vertelde op TNW Conference over hoe ze bij Reddit hun nieuwe website hebben gedesignd met hulp van hun super users. Dompel jezelf onder in de community waarvoor je iets ontwikkelt, ontdek welke problemen je gebruikers hebben en hoe je die kan oplossen. ‘If you listen to someone’s complaints and you fix them, they become your best friend,’ aldus Slowe. Een ander interessant voorbeeld kwam van Pernod-Ricard. In marketing zijn zij van het promoten van soorten drank naar het claimen van momenten gegaan. Door dit te blijven herhalen, lukte het om gebruikers te ‘herprogrammeren’ waardoor consumenten in bepaalde situaties sneller aan hun product of merk denken. Slim!
En nu we het toch over de gebruiker hebben, nog een goede tip van make-upmerk Glossier: laat je gebruiker bereik voor je creëren. Het bereik van Facebook stort in en wie weet wat er met Instagram gaat gebeuren? Investeer daarom dus niet in een platform waar je zelf geen volledige controle over hebt, maar investeer in je gebruiker. Maak van het aankoopproces van A tot Z een ervaring waarover jouw gebruiker wil praten. En stop niet na de aankoop, doe follow-ups op momenten dat je gebruiker het het minst verwacht. En altijd op een relevante en persoonlijke manier.
En daar gaan we even over door, want moeten we onze machines een persoonlijkheid geven?
#4 Maak machines meer menselijk
Waar veel gebruikers tegenaan lopen is dat AI en voice control nog niet menselijk genoeg aanvoelen. Uit onderzoek blijkt dat meer dan een derde van de mensen zou willen dat hun voice assistant een echt mens was. Er is dus niet alleen behoefte aan digitale hulp, maar ook aan het opbouwen van een emotionele band. Siri en Alexa moeten geen kille robots zijn, maar je vrienden. Wat betekent dat? Dat je de conversatie moet her-evalueren. Een tip om de dialoog met de voice assistent zo natuurlijk en efficiënt mogelijk te krijgen, is simpelweg rollenspel.
Aan de andere kant is er ook werk aan de winkel voor onszelf, want we moeten leren hóe we iets moeten vragen aan onze voice assistant. Hoe vraag je om een bepaald liedje als je de artiest en titel niet meer weet? Kan je straks een stukje neuriën tegen Alexa? Bij Talpa Radio zijn we bezig met de Juke-integratie in de praatpaal van Amazon. En dat is niet alleen programmeren, het is ook psychologie. Wat gaat er om in iemands hoofd, hoe druk je dat uit woorden en hoe moet de voice assistant daarop reageren?
De verwachting is dat rond 2025 onze machines leren van onze stemming. Dus hoort Alexa aan je toon in wat voor mood je bent en kan het daar een bijpassende playlist bij aanzetten.
#5 Het nieuwe world wide web
Het was natuurlijk een ‘Next Web’ conferentie, maar wat is dan ‘het volgende internet’? Wired-oprichter Kevin Kelly nam ons mee door de verschillende fases van het internet. Fase één was het netwerk van documenten, waarin je makkelijk online informatie kon vinden. We zitten nu in fase twee en hierin is iedereen connected. De volgende fase staat op het punt van beginnen en noemt Kelly ‘The Mesh’. The Mesh is het netwerk van de wereld. In deze fase is werkelijk ALLES op onze planeet digitaal verbonden met elkaar. Alle mensen, plekken en objecten. Van je ijskast tot je schoenen, van je huis tot je hond. Maar is jouw product of dienst al klaar om naadloos onderdeel te worden van het grotere geheel?
En nu?
Ben jij al klaar voor The Mesh? Heb je de juiste skills in huis om te excelleren in de nieuwe fase? Nee? Ga languit op een bank liggen, maak je hoofd leeg en gebruik je grijze massa waarvoor ‘ie bedoeld is. Denk er goed over na en vergeet niet al je ideeën direct op te schrijven.
Deze blog is eerst gepubliceerd door MarketingTribune.