ADE DAY 2
Diep teleurgesteld ben ik in het uithoudingsvermogen van de amsterdam dance event-bezoeker. Het is pas dag twee van het vijf-daagse congres en de zaal is slechts voor twintig procent gevuld. Heeft de andere tachtig procent te vroeg gepiekt en liggen ze nog te stinken in hun hotelbed? Jammer, want vandaag staat in het teken van AI, AR en VR en de invloed op de (dance)muziekindustrie.
DISCLAIMER: dit stukje is snel getypt door een halve dyslect met een katertje, dus tiepfoutjes zijn onvermijdelijk. KUS!
Mens met Machine
Artificial Intelligence (AI) zit nu in de fase dat het ons (de mens) kan helpen op veel verschillende vlakken. Als we naar de muziekindustrie kijken dan speelt het bijvoorbeeld voorspellende rol. Zo kan AI de volgende hit voorspellen, en beantwoord dan wellicht de vraag ‘moeten we hier marketingbudget in steken?’. Maar AI kan ook voorspellen hoeveel streams een plaat gaat krijgen, en als de prognose laag uitvalt moeten we die plaat dan wel uitbrengen?
AI speelt inmiddels ook een grote rol bij curatie en personalisatie. De playlists die o.a. Spotify je voorschotelt zijn gemaakt door een algoritme die jouw eigen streaming data als input gebruikt. Ontzettend handig, al helpt dit ook wel een beetje ‘stumble upon’-gedrag om zeep. En juist het gevoel op een onverwachts moment, iets nieuws anders onverwachts ontdekken is in mijn ogen goud waard - het voedt onze creativiteit.
Mens vs Machine
Wat ik uit de paneldiscussies opmaak is dat artiesten en labels verontrust zijn dat AI op een gegeven moment de muziek kan gaan vervangen. En die angst is best terecht. Zodra machines muzikale stukken kunnen produceren die creatief uniek zijn en waardoor we emotioneel geraakt worden.., tja dan heeft AI hetzelfde bereikt als artiesten van vlees en bloed. MAAAAR iets wat natuurlijk ook meespeelt bij muziek is de connectie die we hebben met de maker, dus de vraag is hoe gemakkelijk accepteren we een ‘hit’ gemaakt door AI?
De distributie en ownership van muziek ook behoorlijk veranderd de afgelopen jaren. En zoals gewoonlijk loopt de wet een paar jaar achter op de technologische veranderingen. Als AI muziek maakt (zonder menselijke tussenkomst) hoe zit het dan met copyright? Ligt dat bij de codeur? Bij de persoon die de opdracht heeft gegeven? Of..?
Met nieuwe technologische mogelijkheden komen altijd nieuwe kansen en uitdagingen, maar natuurlijk ook nieuwe business models. Exciting times!
What’s next?
Kan AI straks artiesten ook van het fysieke podium stoten? Staan er straks robots op het podium. Of ‘augmented reality’ artiesten? Wat volgens mij al een keer is gebeurt met Tupac?
Ik laat mijn fantasie even de vrije loop en sta opeens in een club zonder dj. Veranderingen in mijn hartslag, en die van de mensen om me heen, worden gematched door veranderingen in bpm. Data van de feestgangers wordt in realtime vertaald naar de clubervaring. Hierdoor heeft de dansende menigte invloed op muziek, lazers, visuals, temperatuur, geur… alles.
Ik ben klaar voor mijn volgende feestje.