Witte wonderpruik met superpowers: dit is de Pruikzwam.

Soms stuit je in het bos op iets dat je even doet stilstaan. Geen klassiek paddenstoeltje met hoed en steel, maar een witte, zachte vorm die lijkt te druipen van een dode boomstam. Alsof er een kleine waterval van ragfijne slierten uit het hout groeit. Dát is de pruikzwam, een bijzondere verschijning met een bijna onaards karakter..

Wat is de Pruikzwam?

De officiële naam is Hericium erinaceus, maar in de volksmond noemen we hem de pruikzwam, of in het engels Lion’s Mane – en dat is geen toeval. Zijn lange, witte stekels lijken op een wilde haardos. De soortnaam ‘erinaceus’ betekent trouwens egel en dat is natuurlijk een verwijzing naar zijn lange stekels. Het is een zwam die opvalt, zonder dat hij zich opdringt. Stil, verstopt in oude loofbossen.

Eetbaar?

Yep. De Pruikzwam is meer dan alleen uiterlijk vertoon. In de Aziatische keuken staat hij bekend als delicatesse: zacht, een beetje zoet, met een structuur die doet denken aan krab of kreeft. En alsof dat nog niet genoeg is, wordt hij ook nog eens geprezen als een breinvriendelijk superfood. In traditionele Chinese geneeskunde staat de zwam bekend om z’n positieve werking op het zenuwstelsel. Moderne supplementen beweren dat ‘ie geheugen, concentratie en zenuwherstel ondersteunt – vooral door de stofjes hericenonen en erinacines. Onderzoek is nog gaande, maar het klinkt veelbelovend (zeker voor biohackers en focusfreaks).

Waar & Wanneer kan je de Pruikzwam vinden?

De Pruikzwam is in Nederland zeldzaam, maar staat sinds 2017 niet meer op de rode lijst. Bekende vindplekken zijn onder andere de Veluwe, de Utrechtse Heuvelrug, delen van Zuid-Limburg, en bossen rondom Nijmegen en Groesbeek. Ook in het Rijk van Nijmegen en de Achterhoek zijn in de herfst sporadisch exemplaren gesignaleerd.

  • Te vinden in de herfst in loofbossen.

  • Groeit vooral op dode of verzwakte loofbomen, met name beuken

  • De locaties worden door fotografen vaak angstvallig geheim gehouden, uit angst dat ze in de pan verdwijnen.

5 feitjes over de Pruikzwam.

  • De Pruikzwam is een opruimer, ook wel‘saprofyt’ genoemd. Wat betekent dat hij leeft van dood organisch materiaal en dus de boom waar hij in groeit helpt recyclen.

  • De Pruikzwam kan erg groot worden. Gewoonlijk bereikt de zwam een doorsnede tot 25 centimeter, maar ze kunnen zelfs 50 centimeter groot worden!

  • De Pruikzwam wordt een steeds populairder ingredient voor in supplementen, vanwege de mogelijke positieve effecten op geheugen en zenuwstelsel.
    De Pruikzwam lijkt te zweten. De ‘waterdruppeltjes’ op een Pruikzwam lijken op zweet, maar het zijn eigenlijk een soort natuurlijke ontgifting. Dit fenomeen heet guttatie.

  • De Pruikzwam heeft familie. De Kammetjespruikzwam (Hericium cirrhatum) is een nauw familielid. Het grote verschil is de lengte van de stekels, die zijn meestal korter en hangen in rijen als een soort kammetjes. Zie hieronder.

Previous
Previous

De spectaculaire overname: dit is de mycenaparasiet

Next
Next

Rechtstreeks uit Stranger Things: dit is de inktviszwam.