Het was volle bak bij de derde editie van Dance & Brands; het muziek- en marketingcongres van het Amsterdam Dance Event (ADE). Het congres brengt marketeers en mediapublishers samen met de dance-industrie. Voor MarketingTribune heb ik de 14 talks over onder andere storytelling, influencers en brand partnerships samengevat in 10 learnings.
Dit artikel is eerst gepubliceerd op MarketingTribune.nl en in hun magazine.
1. HELP BUILD CULTURE, DON’T BUY CULTURE
Dj’s zijn de nieuwe rocksterren. Met een gigantisch bereik op social media en extreem loyale fans zijn dj’s interessante partijen om mee samen te werken voor merken. Maar als je als merk alleen uit bent op bereik, dan koop je dat maar lekker in China. Een waardevolle samenwerking ontstaat pas als je een artiest helpt de connectie met zijn fans te versterken. Bijvoorbeeld door sponsored events, premiums en relevante content.
2. VIND DE GEMEENSCHAPPELIJKE DELER
Rafael Aflalo (ceo My Love Affair) gaf antwoord op de vraag hoe je als merk een ambassadeur kiest om mee samen te werken. ‘Kies een influencer die je merk al gebruikt’, was zijn antwoord. Het komt ongeloofwaardig over als een Apple-lover opeens Samsung aanprijst. ‘Of kies een artiest waarmee je een interesse deelt.’ Dit kan een interesse zijn buiten muziek en de business van het merk om.
3. DURF JE PRODUCT LOS TE LATEN
Laat je merk het product overstijgen. Je kan met je merk bijvoorbeeld een muzieklabel opstarten of een eigen festival organiseren. Muziekfestival serie Corona Sunsets is hier een mooi voorbeeld van. Zolang je de merkidentiteit in het vizier houdt.
4. BEGIN MET HET VERHAAL, NIET DE CONTENT
‘Bepaal eerst wat je wilt vertellen en op welke manier. Bedenk daarna waar je het wilt publiceren en welke vorm daarvoor het beste geschikt is’, vertelde Head of Strategy Rens Verweij van Vice.
5. WAAR IS JE PUBLIEK (MEE BEZIG)?
Zijn ze on-the-go, multi-tasking of fully immersed? De meeste content wordt mobiel geconsumeerd, op platforms zoals Facebook en Instagram. Maak dan ook content specifiek voor deze platforms. Er zitten meer dan 120k fans van dancemuziek op Facebook, maar opvallen in de timeline van je doelgroep blijft een uitdaging. Mensen scrollen in hoog tempo door de content. Jonas Thaysen, creative strategist bij Facebook, zegt daarover: ‘Maak je content visueel dynamisch zodat het de aandacht trekt. En film je verhaal verticaal omdat 94 procent van de Facebook-gebruikers zijn telefoon niet meer kantelt.’
6. GRIJP SNEL DE AANDACHT
Het grootste deel van de mensen kijkt filmpjes op Facebook zonder geluid, laat staan dat ze ze uitkijken. Dus je prachtige televisiecommercial met clue en branding aan het einde mist zijn doel op Facebook. Jonas Thaysen adviseert om tekst op een slimme en dynamische manier te gebruiken en al snel in je video naar voren te laten komen. Als je een langer verhaal wilt vertellen, gebruik dan de hartslag-methode: korte piekjes na elkaar in plaats van opbouwen naar een climax.
7. GA VOOR EMOTIE
Rafael Aflalo sprak over de vier E’s. Creëer een Ervaring voor de fans, stimuleer Engagement met de fans, biedt Exclusiviteit aan de fans en de belangrijkste E staat voor Emotie. Deze moet terugkomen in alle drie de andere E’s.
8. OF KIES VOOR CONTRAST
Wederom een learning uit de talk van Vice’s Rens Verweij. Vertel niet het verhaal dat iedereen al vertelt, maar ga op zoek naar een unieke invalshoek. Ga voor contrast. Een goed voorbeeld van Vice is het verhaal met Noord-Korea’s Kim Jong-un uit 2014. Destijds was Noord-Korea een hot topic. Vice wilde niet hetzelfde verhaal als iedereen vertellen, dus stuurden ze de flamboyante basketballer Dennis Rodman Jong-un te interviewen. ‘Cover dictatorship through sports.’ Het werd een groot succes voor Vice. En ook voor Rodman en Jong-un, want de mannen zijn nog steeds vrienden.
9. DON’T PUSH IT
Vraag niet of artiesten over je merk willen praten, maar geef ze iets wat ze uit zichzelf willen delen, aldus dj en producer Laidback Luke. Smirnoff deed dit afgelopen zomer heel slim op festivals. Ze maakten flessen met de gezichten van dj’s erop. Laidback Luke: ‘Dit was zo cool dat ik het meteen op mijn blog heb gezet.’
10. EEN 360-AANPAK WERKT NOG STEEDS
Je kan je hele budget in één medium steken, maar Radio 538 en Jupiler combineerden limited edition packaging, gratis muziekdownloads, een social activatie, online content en kaartenactie op radio om vooraf buzz en awereness te genereren. Tijdens Tomorrowland werd er door 538 live (visual) radio gemaakt vanaf het festivalterrein, gaven beide merken een Tomorrowland backstage kijkje via social media en werd er elke dag een highlight-uitzending uitgezonden op TV 538. Na Tomorrowland ging de afterparty door online en op tv waar alle highlights van het Tomorrowlandweekend terug te kijken waren. Zo omarmden de twee merken dance en de consumenten die daar dol op zijn.